Mjød er en gammel kending i nye flasker - og med et underfundigt tvist
Æbleavleren Kirsten Rohde Jensen og brygmesteren Annemarie Hartvig Jensen har nytænkt konceptet mjød. Den sælges i elegante bordeauxflasker til landets restauranter under navnet Underfundig
Mjød. Er det ikke sådan en lidt halv-væmmelig drik, der smager som en blanding af øl og vin, og som primært blev skyllet ned i linde strømme af vikingerne, fordi de ikke havde andet? Det er ikke usandsynligt, at det var den første fordom, der ramte dig, da du læste ordet `mjød´, men så kan du glæde dig over, at den er på vej til at blive afkræftet.
Æbleavleren Kirsten Rohde Jensen og brygmester Annemarie Hartvig Jensen har nemlig nytænkt hele konceptet og lancerer nu deres helt egen udgave af mjød. Den er baseret på æblemost og et tvist af humle og smager som en sommerdag på terrassen.
Man kunne måske nok forestille sig, at kombinationen af æblemost og humle ville give et nogenlunde lige så tragisk resultat, som dengang en vis mælkeproducent i starten af halvfemserne troede, at tiden var moden til en drik bestående fifty-fifty af mælk og appelsinjuice – men det er langt fra tilfældet. Mjøden smager fantastisk, og den fortjener helt sikkert en plads på menukortet. Både noma i København og Restaurant Babette i Vordingborg serverer den allerede for deres gæster, og vi ved jo alle sammen godt, at de ikke lader sig imponere af hvad som helst.
Men hvem er kvinderne bag mjød-mesterværket? Og hvordan kom de nogensinde på at give mjøden en revival?
Brygmesteren, der ikke brød sig om øl
Kirsten Rohde Jensen var jurist i Nationalbanken, og Annemarie Hartvig Jensen var projektleder hos Novo Nordisk. Engang. Indtil de hver især besluttede sig for at vende deres tilværelse 180 grader. Nu er de kendte som Æbleavleren og Brygmesteren, der slog pjalterne sammen og begyndte at brygge mjød. Deres firma hedder Underfundig, og lige så gør mjøden, der var klar til at komme på gaden i 2017 efter to år med tests.
”Jeg tror, vi lavede omkring 50 tests, inden vi havde fundet den helt rigtige opskrift og fremgangsmetode. Jeg er uddannet brygmester, og jeg ved, hvordan man brygger øl, men mjød var altså en helt ny udfordring. Jeg kunne heldigvis tære på min erfaring med øl, og så prøvede jeg mig ellers bare frem,” fortæller Annemarie Hartvig Jensen.
I 2011, i en alder af 44 år, valgte hun at sige sit gode job op og starte på brygmesteruddannelsen på Københavns Universitet. ”Jeg har faktisk aldrig brudt mig om øl,” afslører Annemarie Hartvig Jensen, og så kan karriereskiftet jo godt undre den kvikke læser lidt. ”Jeg har altid fundet selve processen med at brygge øl fascinerende, og så er det jo en flot drik. Der var engang, hvor jeg troede, at når nu jeg ikke brød mig om en klassisk pilsner, så kunne jeg nok bare ikke lide øl. Men der findes mange forskellige slags, og der er mange af dem, som jeg godt kan lide,” forklarer hun.
Æbleavlerens projekt bærer frugt
Lige som Annemarie Hartvig Jensen besluttede Kirsten Rohde Jensen sig også for et karriereskifte sent i livet. Det var tilbage i 2006, da hun var 47 år. Uden nogen form for erfaring inden for æbleavl og uden noget netværk i branchen kastede Kirsten Rohde Jensen sig ud i det nye eventyr med hovedet først. Og projektet har heldigvis båret frugt i massevis. Hendes plantage på Rytzebækgaard på Møn rummer hele 3.000 æbletræer, som hvert år forsyner hende med saftige, søde æbler, fyldige, friske æbler og knasende, knaldrøde kæmpeæbler. Et æble er nemlig ikke bare et æble. Der findes mange forskellige sorter, og Kirsten Rohde Jensen har da også omkring 20:
”Det kan godt være, den overordnede betegnelse er `æbler´, men de både smager og ser ud på vidt forskellige måder,” fortæller Kirsten Rohde Jensen, hvis begejstring for frugten skinner tydeligt igennem.
Hun havde gennem noget tid gået med idéen om at lave mjød på æblemost i stedet for vand, men da hun ikke selv kunne søsætte projektet på grund af manglende erfaring med brygningsprocessen, tog hun kontakt til Annemarie Hartvig Jensen:
”Annemarie var med på idéen, og så gik vi ellers i gang. Der er jo meget, som skal gøres, når man starter helt fra bunden. Vi skulle selvfølgelig have lavet et godt produkt, men der var meget mere i det end det. Vi skulle have lavet en hjemmeside, logo og etiketter, og så skulle vi have fundet de helt rigtige flasker at fylde mjøden på,” forklarer Kirsten Rohde Jensen.
”Alle store virksomheder starter i en kælder”
Netop flasken giver indtryk af, at hele konceptet er blevet nytænkt. Mjøden er hældt på elegante bordeauxflasker, der på ingen måde leder tankerne hen på vilde vikinger. Annemarie Hartvig Jensen sætter selv prop i og etiketter på hver eneste flaske:
”Vi har hver sin rolle i projektet. Kirsten leverer hovedparten af æblerne, og det er også hende, der tager rundt og taler med potentielle kunder. Jeg står for selve brygningen og udviklingen af mjøden,” fortæller Annemarie Hartvig Jensen. Hun brygger mjøden hjemme i sin egen kælder på Frederiksberg. Den er selvfølgelig godkendt til formålet, og de har for nyligt været nødt til at udvide produktionen fra et til to rum, fordi forretningen går så godt:
”Alle store virksomheder starter i en kælder. Er det ikke sådan, man siger?” spørger Annemarie Hartvig Jensen muntert.
Og der er måske noget om snakken: Just Eat startede i en kælder i Kolding, Unity Technologies startede i en kælder på Nørrebro og Lakrids by Johan Bülow startede i en kælder på Bornholm. Forhåbentlig får Underfundig lige så stor succes i takt med, at flere restauranter får øjnene op for det velsmagende håndværk, ”og så bliver vi nok nødt til at flytte ud af kælderen,” siger Annemarie Hartvig Jensen optimistisk.
Bæredygtig mjød
Det er som udgangspunkt Kirsten Rohde Jensens økologiske æbler, de bruger i produktionen, men høsten afhænger jo af vind og vejr, og derfor må de spæde til med økologiske æbler andet steds fra. 2017 var desværre et skidt æble- og honningår på grund af vejret, men 2018 bliver forhåbentlig bedre:
”Vi prøver os frem med forskellige typer æbler for at finde den allerbedste smag,” fortæller Kirsten Rohde Jensen og fortsætter: ”Vi vil gerne bruge lokale og økologiske råvarer, så vi kan præsentere vores kunder for et bæredygtigt produkt. På nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt at skaffe økologisk dansk honning, så der holder vi os til det konventionelle og sikrer os, at der ikke er anvendt pesticider i biavlen.”
Annemarie Hartvig Jensen og Kirsten Rohde Jensen får forhåbentlig snart så meget gang i deres nye virksomhed, at de vokser ud af kælderen og ind i et underfundigt forretningseventyr.
FAKTABOKS
Besøg hjemmesiden
Du kan læse mere om Kirsten Rohde Jensen og Annemarie Hartvig Jensen og deres underfundige mjød her: www.underfundig.dk
FAKTABOKS
Hvad er mjød?
Mjød siges at være verdens ældste alkoholiske drik, og den er oprindeligt brygget på honning, vand og gær. Hvem, der præcist fandt på den, er uvist, men her i Norden forbindes den nok især med den Nordiske Mytologi, hvor guderne i Valhal drikker den i enorme mængder. Den underfundige mjød har en alkoholprocent på 11, hvor den klassiske mjød har en alkoholprocent på 14-15, og så er den underfundige mjød brygget på æblemost i stedet for vand.
FAKTABOKS
Brygmesteren
Annemarie Hartvig Jensen er 51 år, oprindeligt uddannet farmaceut og havde hele 17 års anciennitet hos Novo Nordisk, da hun valgte at sige op. Efter at have uddannet sig til brygmester har hun arbejdet i Carlsbergs innovationsafdeling og som brygmester på bryggeriet Skands. For tre år siden lavede hun en ølklub for kvinder, og her kan medlemmerne komme med til smagninger og workshops og forhåbentlig komme hjem med en god øloplevelse.
FAKTABOKS
Æbleavleren
Kirsten Rohde Jensen er 59 år og var i mange år jurist i Nationalbanken. Men man skal forfølge sine drømme, mens man kan. Derfor sagde hun sit job op og fik vennerne til at hjælpe med at plante de 3.000 æbletræer, der i dag udgør hendes plantage. Kirsten Rohde Jensen er vild med æbler, for de kan bruges til alverdens ting. De kan spises friske eller bages ind i en kage, eller man kan lave dem til æblemost og cider – kun fantasien sætter grænser.
FREMHÆVEDE CITATER
”Jeg tror, vi lavede omkring 50 tests, inden vi havde fundet den helt rigtige opskrift og fremgangsmetode.”
”Alle store virksomheder starter i en kælder. Er det ikke sådan, man siger?”
Annemarie Hartvig Jensen
”Vi prøver os frem med forskellige typer æbler for at finde den allerbedste smag.”
Kirsten Rohde Jensen





