Derfor bruger du alt for meget energi
4 % af det samlede energiforbrug i Danmark sker i storkøkkenerne, men hvis tallet skal falde, kræver det, at mentaliteten i storkøkkenerne ændres
Det er ovne, koge- og stegeudstyr, opvask, køl og frys, der er de helt store syndere i storkøkkenerne. Samlet udgør de 70>% af køkkenets samlede energiforbrug. Det fremgår af Energistyrelsens Storkøkkenvejledning.
Uffe Nielsen, præsident for Kokke Forening Danmark og Kokkelandsholdet, vil derfor gerne hjælpe storkøkkenerne til at spare på energien. Det kan nemlig godt betale sig – og det kan også godt lade sig gøre. Sammen med Peter Bjerrum, Salgschef hos BENT BRANDT, der er en af branchens leverandører til storkøkkener og sponsor for Kokkelandsholdet, sætter Uffe Nielsen fokus på energiforbruget i landets mange storkøkkener.
”På de fleste hoteller bruges omkring 35>% af strømmen i køkkenet, og i restauranter er det helt op mod 70>%. Det er en overvældende stor del, og derfor kan det godt svare sig at undersøge mulighederne for at spare på energien,” fortæller Peter Bjerrum.
Uffe Nielsen supplerer: ”For kokkene rundt omkring i landet handler det om, at vi skal have ændret kulturen i køkkenerne. De fleste tænker slet ikke over, hvor meget energi de forbruger, og det er slet ikke ualmindeligt, at man i et storkøkken tænder for samtlige apparater, når man møder ind, og at de så bare står og kører uden blik på, om de skal bruges eller ej.”
De små ting gør en forskel
Energistyrelsen sætter med deres storkøkkenvejledning fokus på, hvilke initiativer man kan tage for at reducere energiforbruget. Her kigger de blandt andet på indretningen, køleskabe og frysere, opvask, madlavning, ventilation og belysning:
”Storkøkkenerne har generelt al for lidt fokus på deres energiforbrug, og det vil vi gerne forsøge at lave om på,” siger Uffe Nielsen og fortsætter: ”Der er store besparelser at hente, og der er mange områder, hvor storkøkkenerne let og hurtigt kan sætte ind fra den ene dag til den anden. Det kan være noget så simpelt som kun at tænde for de apparater, man skal bruge, at slukke lyset efter sig og at sætte låg på udstyret, når det er muligt.”
Hvordan kommer du i gang?
Der er selvfølgelig også større initiativer, du med fordel kan tage – for eksempel en udskiftning af køkkenapparaterne, men det kræver overblik og planlægning. For hvordan ved du egentlig, om dit køkkenudstyr bruger for meget energi? Hvor lang er tilbagebetalingstiden, hvis du investerer i noget nyt? Og hvad kan du helt konkret gøre for at reducere dit energiforbrug?
Det kan være svært at overskue de mange faktorer, som spiller ind i dit energiforbrug, og derfor kan det være en god idé at få hjælp – for der er med al sandsynlighed områder, hvor du med fordel kan sætte ind, og der er jo ingen, der siger, at du skal udskifte samtlige køkkenapparater på én gang.
”Det kan være svært at vide, hvad man skal gøre, og hvor man skal starte, hvis man gerne vil skære ned på energiforbruget,” siger Peter Bjerrum, der opfordrer storkøkkenerne til at få en af BENT BRANDTs konsulenter på besøg. konsulenten kan hjælpe dig med at finde ud af, om de produkter, du har lige nu, sluger for meget energi og vise dig forskellen på nyt og gammelt. På den måde kan du let få et overblik over tilbagebetalingstiden, hvis du vælger at købe nyt:
”Nye produkter er selvfølgelig en investering. Det kan virke dyrt lige nu og her, men på sigt kan det spare dig for en masse penge. Det apparat, der er billigst i købspris, er ikke nødvendigvis billigst over bare tre år, da energiforbruget kan være meget højt. Der findes udstyr, der er udviklet til at bruge mindre vand, strøm og så videre, og som har forprogrammerede processer, der gør den daglige drift mere bæredygtig,” forklarer Peter Bjerrum.
Vil man opnå gode besparelser og et lavere energiforbrug, kræver det selvfølgelig at udstyret betjenes i overensstemmelse med udstyrets medfødte processer. Benyttes det som konventionelt udstyr, giver det ikke den samme bonus på bæredygtighedskontoen.
FAKTABOKS
Vidste du, at…
·hvis temperaturen i et køleskab er én grad for lav, stiger elforbruget med cirka 5 %? Hvis temperaturen i en fryser er én grad for lav, stiger elforbruget med cirka 2-3 %.
·du med låg på kipgryder og -stegere, stegeplade og friturekoger under opvarmningen kan spare op til 50 % af energien?
·at hvis du tildækker åbne apparater (displaykabinetter) med låger eller forhæng, når det er muligt, kan du spare omkring 20 % af elforbruget?
FAKTABOKS
Du kan læse mere om energibesparelser på Energistyrelsens hjemmeside, hvor du finder et afsnit specielt for storkøkkener. Du kan også læse deres vejledning og gode råd om energieffektiv indretning, indkøb og adfærd i storkøkkener.
FAKTABOKS
Typisk fordeling af elforbruget i storkøkkenet
Kilde: Energistyrelsen
Ovne og koge-/stegeudstyr 25 %
Køleskabe og frysere 25%
Opvask 20%
Ventilation 10%
Belysning 10%
Varmholdningsudstyr 5%
Andet 5%
Hvad kan du gøre?
Køl og frys
Hvad kan jeg gøre nu og her?
·Sørg for rigtig indstilling af temperatur
·Placér skabene koldt – ikke i direkte sollys
·Nedkøl ikke varme retter i køleskabet
·Hver gang døren åbnes, koster det energi
·Rengøring og vedligehold er også en energifaktor
·Sluk lyset i køle- og fryserum
Hvad skal jeg tænke på, når jeg køber nyt?
·Husk, at glaslåger forøger energiforbruget
·Vælg en størrelse, der passer til det reelle behov
·Selvlukkende døre
Opvask
Hvad kan jeg gøre nu og her?
·Spar på vandet til afskylning inden opvask – brug koldt vand i stedet for varmt vand
·Tænd først maskinen kort tid før brug
·Sluk maskinen efter brug
·Saml opvasken, og fyld kurvene helt op
·Fyld maskinen helt op hver gang
Hvad skal jeg tænke på, når jeg køber nyt?
·Mængde af opvask
·Lavt vandforbrug – fås ned til 1 liter pr. kurv
·Reduceret forbrug af sæbe og afspænding
·Ergonomi – skal underbordsmaskinen hæves?
·Arbejdsmiljø – slipper der damp ud, som kræver ventilation?
Ovne og koge-/stegeudstyr
Hvad kan jeg gøre nu og her?
·Sluk for udstyret, når det ikke er i brug – alternativt sænk hviletemperaturen
·Brug låg til gryder – også kipgryder og –pander
·Sluk lyset i køkkenet efter arbejdstid – også lyset i ovn og emhætte
Hvad skal jeg tænke på, når jeg køber nyt?
·Vælg udstyr med forprogrammerede processer
·Flere tilberedninger i samme maskine
·Tilberedning med mindre svind
Mindre kemi og reduceret vandforbrug til rengøring




